Bruisend van energie staat Friesland CM klaar om aan het nieuwe waterpoloseizoen te beginnen. De competitie is al dichtbij dus alle reden om goed op elkaar ingespeeld te raken met de meiden van dé vier Friese waterpoloverenigingen DraGor, Neptunia’24, Orca en SGHA. Op vrijdag reizen we af naar Ulvenhout om de tentjes op te zetten en om samen te eten in het dorp. Tot ver in de avond worden de weerwolven tot leven geroepen op de doorgaans zo rustige camping. We maken ons op voor een koude nacht om de volgende ochtend de laatste voorbereidingen te treffen voor het SBC2000 zomertoernooi in Breda.

Zaterdagochtend 7.00 uur! Vroeg op! Na een stevig ontbijt staat de ochtendtraining op het programma. Na een rondje warmlopen op de camping worden de spieren warm getraind, voor het balgevoel wordt de tchouk opgesteld. Losjes en ontspannen, gestoken in vonkelnieuwe frisse Friesland waterpolo tenues rijden we naar het nabijgelegen openluchtzwembad bij landgoed Wolfslaar.

De tijd tikt vlot weg en na de laatste tactische bespreking staat de eerste wedstrijd in poule C op het programma. De zon heeft op deze eerste septemberdag het intens blauwe badwater nog niet kunnen opwarmen. De eerste wedstrijd tegen de jongens C van Waddinxveen wordt door onze meiden prima gespeeld. Mooie passes en vlot teamwork leiden tot prima aanvallen. Het koude badwater verkrampt het mooie spel en resulteert in een aantal schoten op het houtwerk van het doel van de tegenstander. Dit resulteert in een krappe, maar knappe zege van 2-1 op Z&PC De Gouwe JC1.

De zege zorgt er voor dat de voorbereidingen op de tweede tegenstander ontspannen plaatsvinden op de groene weide van Wolfslaar. Met meer focus wordt begonnen aan de wedstrijd tegen het team van Maastricht. Het duel wordt door de meiden met overmacht gespeeld alsof we al vele wedstrijden samen hebben gespeeld. De wedstrijd wordt gewonnen met 9-3. Het toernooi is nog niet gespeeld, maar Friesland CM staat!

Op papier wordt de laatste wedstrijd, tegen thuisclub SBC2000 GC, de zwaarste. Halverwege de wedstrijd blijkt dat de teams behoorlijk aan elkaar zijn gewaagd. Het lukt om op voorsprong te komen met een aanval uit het boekje en komen op 3-2. We ‘sluiten goed af’ en dwingen Breda tot afstandsschoten. In de laatste minuten wordt de score op 4-4 gezet. Ons spel is verzorgd, beter dan SBC2000 Breda. Een beter spel leidt in de sport niet altijd tot de winst. Een luid applaus klinkt als de wedstrijd wordt afgefloten, het blijft 4-4.

In punten heeft Friesland CM evenveel op het scorebord staan als Breda. De thuisclub is echter gewend aan het eigen, koude badwater en blijkt twee doelpunten minder tegen te hebben. Een hele mooie tweede plaats op ons eerste toernooi. Het voelt als overwinning. De grootste overwinning is dat we in dit eerste weekend samen als een fantastisch team hebben gespeeld. Hard gewerkt, met elkaar en voor elkaar.

Geschreven door: Johan Strampel.