Debutanten zien DraGor Heren 1 verliezen bij eerste officiële wedstrijd in bijna een jaar.

Na bijna een jaar was het eindelijk zover voor het eerste herenteam van WSG DraGor: een officiële waterpolowedstrijd. Dat het een zondagmiddag betrof, in plaats van de vertrouwde zaterdagavond, mocht de pret (en spanning) niet drukken. De Friezen mochten afreizen naar Groningen voor een bekerwedstrijd tegen TriVia Heren 1. De beker begon onverwachts vroeg in het seizoen en dus moest de equipe uit Drachten het stellen zonder coach Hylke Bakker, linkshander Coen Bakker, en keeper Bjorn de Vries. Jens Berendsen (15 lentes jong) mocht daarom debuteren onder de lat, en ook hadden de heren de hulp in geschakeld van Bailey den Hollander. Daarnaast maakte ook benjamin Tycho Veenstra (16 jaar) zijn debuut in Heren 1. Hij is sinds dit seizoen vast onderdeel van de Friese selectie.

Vanwege de vroege start van de beker, en de poule-fase die daarin eerst wordt afgewerkt, stond er weinig druk op voor de Friezen. De wedstrijd werd vooral gezien als verlengstuk van de voorbereiding voor de competitie. Toch was DraGor favoriet tegen de Groningers die een klasse lager uitkomen. Deze favorietenrol leek zich ook te vertalen naar de wedstrijd, waar de Friezen de eerste periode duidelijk de bovenliggende partij waren. Verdedigend zat het goed dicht en aanvallend werden voldoende kansen gecreëerd. Het was alleen de scherpte die volledig ontbrak bij de heren uit Drachten: een tweetal man-meers en een flink aantal oplegde kansen werden gemist voordat Johan de Haan eindelijk de ban brak en halverwege de eerste periode de welverdiende 0-1 op het bord zette. Even later was het Magchiel Groen die een strafworp binnenschoot en de stand op 0-2 bracht. TriVia kon vlak voor het einde van de eerste periode nog wat terug doen dankzij een uitsluiting aan de Friese zijde in de omschakeling. Eindstand eerste periode: 1-2.

In de tweede periode wist TriVia twee keer snel te scoren en pakte zo de leiding in de wedstrijd. Daarna was het wederom de scherpte die ontbrak bij de Friezen waardoor de gelijkmaker uitbleef. Richting het einde van deze periode kwam het vizier weer iets scherper te staan waardoor Johan de Haan en Magchiel Groen ervoor zorgde dat DraGor weer op voorsprong kwam. Achterin werd vervolgens te veel ruimte weggegeven waardoor TriVia gelijk kon maken met een afstandsschot. Een snel midvoordoelpunt van Mitchell van den Adel kon niet voorkomen dat de tweede periode uiteindelijk in 5-5 eindigde.

In de derde en vierde periode was het vervolgens stuivertje wisselen tussen beide teams. Aan beide kanten werden grote kansen gemist en begon de vermoeidheid in de verdediging parten te spelen. Waar de derde periode in het voordeel van TriVia eindigde (7-6), leek DraGor er toch met de winst vandoor te gaan toen Jelmer Groen 1.5 minuut voor het einde van de wedstrijd de 8-9 binnenschoot uit een goed uitgespeelde man-meer. Helaas wist TriVia te profiteren van twee fouten aan Friese zijde, waardoor de Friezen uiteindelijk met 0 punten huiswaarts moesten. Eindstand: 10-9.

Doelpuntenmakers: Magchiel Groen (3x), Mitchell van den Adel (3x), Johan de Haan (2x), en Jelmer Groen (1x)

Volgende week zaterdag spelen de heren in het eigen De Welle tegen eersteklasser Swol uit Zwolle, wederom voor de beker.