Friesland CM eerste op WWT in Eindhoven.

Marissa Homma en Bente Schrier van Dragor hebben vrijdag 28 december jl. met team Friesland CM de grootste beker mee naar huis genomen na winst op het Winter Waterpolotoernooi in Eindhoven.

Op vrijdagochtend staat team Friesland al vroeg op om af te reizen naar Eindhoven. In het Pieter van den Hoogenband zwemstadion wordt het jaarlijkse, internationale Winter Waterpolotoernooi gespeeld. Team Friesland CM heeft de nodige voorbereidingen getroffen en is één van de 111 aanwezige jeugdteams. Na het zomertoernooi in Breda hebben we als team inmiddels zeven gezamenlijke trainingen afgewerkt naast de reguliere trainingen van inmiddels vijf aangesloten Friese waterpoloverenigingen: Dragor, FZC ’54, Neptunia, Orca en SGHA.

’s Ochtends staat het Veldhovense Njord op het programma. Het spel van Friesland is weliswaar beter dan Njord, maar zorgvuldig benutten van de kansen blijft uit. Friesland moet er nog inkomen na een lange, inspannende reis. De Veldhovenaren spelen daarentegen nagenoeg een thuiswedstrijd. Friesland laat een paar dure punten liggen en verliest met 2-1 de eerste wedstrijd. Rond de middag spelen we tegen het Spaanse El Olivar uit Zaragoza. De Spaanse meiden spelen zo nu en dan een uitwisselingstoernooi met Njord en zijn ongetwijfeld bekend met het Nederlandse waterpolo. Friesland, een beetje geschrokken van de eerste poule wedstrijd, gaat meteen goed van start tegen de Spanjaarden. Vlot wordt een veilige voorsprong opgebouwd en ook de verdediging ligt goed. Fijn is te constateren dat we nauwelijks uitsluitingen veroorzaken. De afwerking van de man meer situaties die Friesland weet af te dwingen worden echter nog niet omgezet in doelpunten. De slordigheidjes kunnen we gelukkig vlot vergeten, de tweede wedstrijd wordt gewonnen met 1-4.

Pas uren later staat een mooie, maar ook zware tegenstander op het programma. MNC Dordrecht heeft tot dusver alle poulewedstrijden gewonnen, de onderlinge resultaten zijn echter niet bekend bij team Friesland. Misschien maar goed ook. Onbevangen en onverschrokken wordt aan de wedstrijd begonnen en vlot blijkt dat we met eigen veld pressing Dordrecht uitnodigen om een aanval op te zetten, Dordrecht kan in de aanval echter de bal niet goed afspelen. Het lukt om de tegenaanval in te zetten waaruit mooie doelpunten worden gemaakt. Dordrecht komt slecht één maal goed door onze verdediging, de wedstrijd eindigt in een dik verdiende 1-3 winst voor Friesland.

De poule wedstrijden zitten er op en wederom begint het lange wachten. Dit wachten is ook nog eens spannend, omdat drie van de vier teams zijn geëindigd met 6 punten, het doelsaldo wordt bepalend voor de kruisfinales. Met een doelsaldo van +4 eindigt Friesland als eerste in de poule, één puntje voor MNC Dordrecht. Dordrecht mag uitkomen tegen de nummer 1 uit de tweede CM poule, Friesland heeft ‘het voordeel’ uit te komen tegen de nummer 2 van poule twee, ZVL 1886.

In de vroege avond zien we de meiden uit Leiden voorbereidingen treffen. ZVL is met twee CM teams naar Eindhoven gekomen, een CM team in onze poule en een ECM eredivisieteam, een aantal speelsters van CM speelt ook in het eredivisieteam. Maar goed.. ook hier geldt ‘uitgaan van onze eigen kracht en onze eigen kwaliteit’. Het lukt om ook de Leidse meisjes van scoren af te houden. Een wedstrijd van 12 minuten kan heel lang duren, maar in de laatste minuten kan de finaleplaats ons niet meer worden afgenomen. ZVL 1886 – Team Friesland eindigt in 1-3.

Tegen 19.00 uur speelt Friesland de finale. MNC Dordrecht heeft verloren van ZV De Ham. Uit de wedstijdanalyse van Dordrecht – De Ham bleek dat de meiden uit de Zaanstreek behoorlijk fysiek spelen in de aanval en minder scoren uit breaks die ze weten te creëren. Friesland kan de finalewedstrijd dan ook net zo spelen als de semi-finale, voor de finale moet er dan nog wel een tandje bij. De Zaanse meiden van De Ham spelen goed en zetten zoals verwacht de aanval op. Volle waardering voor al het verdedigend werk van Friesland, De Ham komt er niet door en wij maken ook in de finale nauwelijks foutjes die tot uitsluitingen leiden. Met ook in de finale drie prachtige doelpunten tikken de laatste minuten weg. Slechts één schot van afstand van De Ham resulteert in een doelpunt tegen. Bij de jurytafel mag worden afgetekend voor de eindstand, geschreven staat 1-3.

De coaches houden het vandaag niet droog. Team Friesland heeft voldaan aan die één enkele voorwaarde om de coaches in het zwembad te kieperen. ‘Kampioen worden !!’ en dat heeft team Friesland met verve gedaan!

(Altijd) trots op de meiden van Team Friesland.

Johan Strampel